Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nevelési tanácsok képes leírás - Gyerek.tlap.hu
részletek »

Nevelési tanácsok - Gyerek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyerek.tlap.hu » Nevelési tanácsok
Keresés
Találatok száma - 9 db
Büntetésről és jutalmazásról

Büntetésről és jutalmazásról

Írta: Meszesán László Szakemberek véleménye szerint az igazi nevelés már születésünk pillanatától jelenik meg, holott igazán az első megnyilvánulásai csak az óvodáskorban mutatkoznak. A büntetés és jutalmazás eszközeit szokták a szülők leginkább alkalmazni, ám igen gyakran helytelenül, vagy éppen aránytalanul. Sokan úgy vélik, hogy a jutalmazással és a büntetéssel igazán nincs is semmi gond: a helyes magatartást megjutalmazzuk, a helytelent pedig megbüntetjük. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Eredményes és hatásos nevelést csak helyesen alkalmazott jutalmazással és büntetéssel érhetünk el. A büntetésről A büntetések alkalmazásánál még napjainkban is a szülők rendszerint három módszer közül szoktak választani: tárgymegvonás, énmegvonás és - bár napjainkban már talán annyira nem jellemzően - fizikai büntetés. Tárgymegvonásos büntetés - az elkövetett vétektől többé-kevésbé független - gyermeki örömforrás rövid vagy hosszú idejű megvonása szokott lenni. (pl.: egy hétig nem nézheted a tévét") ovibuntetes.jpg A legsúlyosabb és a legveszedelmesebb a három fajta közül a fizikai büntetés, aminek következtében a gyermekben rendszerint rejtett vagy nyílt ellenállás, indulat alakul ki. Az énmegvonással, a szeretet megvonásával és az ettől való félelem felébresztésével szokták a szülők gyermeküket rávenni a viselkedési szabályok betartására.

Gyereknevelés, tanácsok

Gyereknevelés, tanácsok

A mithogyankell.hu azzal a céllal jött létre, hogy legyen egy könnyen használható site használati utasítással, technikai tanáccsal és hasznos praktikákkal bármilyen tevékenység elvégzéséhez. A látogatók által feltöltött tanácsok lépésről lépésre hétköznapi és különleges helyzetekre. Főbb témák: stílus, otthon, konyha, egészség, sport, utazás, kapcsolatok

Hogyan fegyelmezzük

Hogyan fegyelmezzük

Az elmúlt évtizedekben élő elődeinknél inkább a túlzott, drákói szigor, ill. az akkori nevelési elvekhez ragaszkodó merev következetesség róható fel hibaként; manapság viszont a túlvédés, a következetes fegyelmezés hiánya a fő nevelési probléma. Pszichológusok állásfoglalása szerint ahhoz, hogy a gyermek lelkileg, szociálisan éretté váljon, szüksége van a következetes, szabályokkal határolt nevelésre, azaz bizonyos mértékű szigorra. (Ez alatt nem a túlzott, drákói szigor értendő.) Az egészséges fejlődéshez, még gyermekkorban meg kell ismernie a határokat, a társadalmilag elfogadott szabályokat, s ehhez a fegyelmezés eszközéhez is nyúlnunk kell. Ha a gyermeknek mindent szabad, és egy üvegburában, egy következmények nélküli világban nő fel, akkor nem képes felkészülni az önálló, önmagának, s a társadalomnak is hasznot hozó életre.

Kérdések és válaszok - A gyerekekről

Kérdések és válaszok - A gyerekekről

Névtelen kérdezési lehetőség az oldalon rengeteg témakörben, kérdezz te is névtelenül kedvedre, vagy böngészd már meglévő kérdéseink adatbázisát! Kérdezz bátran hisz kiléted névtelen marad! Néhány témánk: Állatok, szerelem, egészség, betegségek, hobby kreativitás, esküvő, gyermekek, internet és számítástechnika

Nevelj  önállóan, szabad gyerekeket!

Nevelj önállóan, szabad gyerekeket!

Az önállóan és szabadon gondolkodó gyerekeket nevelő szülők tanácsadója. Alkér Orsolya és cége, a Csodasuli, már több ezer gyermeknek az "olvasásutálatát" fordította meg, a matematikával kapcsolatos gondjait oldotta fel és tette a gyerekek számára élvezetessé a számukra legnehezebb feladatokat is. Hírlevelét több, mint 20 ezer ember olvassa. Orsolyával a gyereknevelés legizgalmasabb témáiról készített egy 10 részből álló interjú sorozatot Szily Nóra a Budapest Rádió Gyermekszoba című műsorában. Továbbá több ízben hívta be szakértőnek az RTL Klub Reggeli műsora, az M1 Napi Mozaik című műsora és a HírTV.

Nevelni nehéz

Nevelni nehéz

A családi harmónia megléte, avagy hiánya meghatározza egész életünket. A család összetartása a szülők feladata. De mi van akkor, ha a szülők önzők, ha elhanyagolják a gyereknevelést, és ezzel súlyos, orvosolhatatlan érzelmi sérelmet okoznak...? "Aki nevelni akar, az legyen maga is nevelt! Mi kell ahhoz, hogy az embernek olyan gyereke legyen, akire büszke lehet? Elsősorban lelkileg egészséges szülő, mert a gyerekek viselkedését nagymértékben meghatározza a szüleik viselkedése -- példaként szolgál a gyerekek számára. A szülő-gyerek kapcsolat alapját a szülői szeretet képezi, ami fontos az egészséges testi-lelki fejlődés szempontjából. A szülői szeretet, a melegség rendszerint elejét veszi annak, hogy a korlátozások túlzottan ránehezedjenek a gyerekre. A gyermek viselkedésében egyre gyakrabban nyilvánulnak meg az agresszív elemek, amik a szülő engedékenysége miatt teret is kapnak. Az így felnövekvő gyermekeknek rossz lesz a kapcsolatuk a szüleikkel, nem fordulnak hozzájuk tanácsért, problémáikat nem beszélik meg velük. Ezek a gyermekek könnyen kerülhetnek a társadalom peremére. A szülők gyakran hangoztatják, mennyi mindent megtesznek a gyermekért, miközben a gyermek érzelmi igényei kielégítetlenül maradnak. A gyerekek befelé fordulnak, s ez az idő múlásával a személyiség torzulását, a felnőttekkel szembeni bizalom hiányát okozza.

Segítség a tanulási, viselkedési, és családi problémák feldolgozásában

Segítség a tanulási, viselkedési, és családi problémák feldolgozásában

A honlap célja, hogy segítsen a gyermekeknek, és a szüleiknek egy stresszmentes életmód kialakításában. Olyan stresszcsökkentési módokat ajánl, mely könnyen és hatékonyan hasznosítható mindenki számára a családban. Segítséget kaphat egyéni, csoportos, és tanfolyamok alatt megszerzett tudás, problémák oldása révén.

Szobatisztaságra nevelés

Szobatisztaságra nevelés

A szobatisztaság tudatos kialakulása igen komoly lépés a kisgyermek fejlődésében. A vizelet és széklet visszatartása majd akaratlagos ürítése az a funkció, ahol életében először azt várjuk el tőle, hogy önállóan szabályozza, saját akaratával irányítsa önmagát. A cikk részletesen kitér mikor tekinthető a gyermek szobatisztának és ezt milyen módszerekkel segítse a szülő, hogyan befolyásolhatja a szülő-gyermek kapcsolat.

Testvérharc

Testvérharc

Végre együtt a család, nincs tanítás, nincsenek különórák, s talán egy-két hétre még el is utazhatunk! Mi, szülők, nyilván valahogy úgy képzeltük, hogy amíg mi a nyugágyon olvasgatunk, gyermekeink önfeledten építenek együtt homokvárat, tollasoznak, társasoznak vagy nagy egyetértésen megvitatják a délutáni indiános film részleteit. Ehelyett pedig kitör a testvérharc. Bár az elképzelés jó, s talán nem is teljesen irreális, hiszen szép számmal akadnak a nyáron olyan napok is, melyek viszonylagos nyugalomban telnek, mégis, a legtöbb szülőnek fájó szívvel, csalódottan kell szembenéznie azzal, hogy gyermekei szinte bármin össze tudnak veszni és vég nélkül képesek bosszantani, csúfolni, sőt akár verni is egymást. A gyerekszoba felől jókedvű duruzsolás helyett egyre csak visítás, csapkodás, és elhajított tárgyak tompa puffanása hallatszik. A békés olvasgatásnak lőttek, hiszen mire észbe kapunk, már mi is ott kiabálunk, fenyegetőzünk, igazságot osztunk a csatatéren. Ki játszott vele előbb, ki rontotta el, ki kapott véletlenül nagyobbat, szebbet, többet? Ki rombolta le a másik tornyát, ki kezdte a csúfolást és ki ütött vissza először? Megannyi sürgető, ám teljességgel kibogozhatatlan kérdés.

Tuti menü